personal2

Hoe het allemaal is begonnen:

Het lijkt nog maar zo kort, maar het is inmiddels echt al weer 20 jaar geleden dat in Nederland De Pook, the Old Pick-up is opgericht. Het idee ontstond in 1992, toen ondergetekenden met hun zojuist aangeschafte Chevrolet Pick-Up uit 1954 de diverse evenementen bezochten. Er waren zoveel verschillende verenigingen maar geen één voor Amerikaanse Pick-ups en Panels uit de jaren '50.

Inmiddels hadden wij wel diverse liefhebbers en eigenaren gesproken en bleek er best interesse voor zo'n vereniging te zijn, maar hoe te beginnen. In september 1992 hebben we op de American Car meeting in Maarsseveen, destijds de grootste van Nederland, formulieren uitgedeeld met een enquête waarop de interesse gepeild werd. Mondeling heeft Paul Molenaar toen al zijn medewerking toegezegd.

Hetzelfde najaar zijn wij met de oprichters nog bij elkaar gekomen, te weten Paul Molenaar, Ton Uijt den Bogaard, Ton Heemskerk, Leo Dekkers, Rob Bottelier en ondergetekenden. Besloten werd om naar aanleiding van een lijst van 45 Pick-up en Panel eigenaars deze mensen aan te schrijven en in het voorjaar van 1993 met een club van start te gaan. De helft van de aangeschreven personen heeft enthousiast gereageerd en uiteindelijk werd besloten om in het weekend van 30 mei 1993 van start te gaan. Aanvankelijk zou dit gebeuren op de Classic Car Show in Goes, maar dit kon op het laatste moment niet doorgaan, doordat de organiserende partij niet van plan was de eerdere (financiële) beloftes na te komen. Gelukkig konden wij terecht bij onze vrienden van de Big City Rollers en zijn wij als club van start gegaan tijdens hun meeting in Spaarnwoude.

We zijn gestart met 17 leden en het bestuur bestond uit Aalbrecht Roza (voorzitter), Paul Molenaar (penningmeester), Rob Bottelier (public relations), Ton Uijt den Bogaard (alg bestuurslid) en Brigitte Roza (redactie). De Pook groeide gestaag met uiteindelijk het huidige resultaat van zo’n 150 leden!

In juni 1994 hadden wij onze eerste “eigen” clubmeeting in Beerse (België). Wat een pret hebben wij daar gehad op de ranch van Jan Maas. Het was zeker geen luxe, alles kon en mocht en wat hebben wij daar een lol gehad. Helaas was de opkomst magertjes (ca. 15 leden), mede doordat de regen met bakken naar beneden kwam. De uitgenodigde live-band Swingtones kwam gelukkig wel opdagen en heeft de aanwezige leden kostelijk vermaakt die avond. De pulletjes bier waren niet aan te slepen en de sfeer was ronduit “ouderwets gezellig”.

In 1995 zijn we weer naar Beerse geweest, wederom een magere opkomst en de regen kwam weer met bakken uit de hemel. Er gingen geluiden op dat de opkomst te wijten was aan de afstand, maar wij dachten/hoopten dat het weer de hoofdoorzaak was. Afijn, in 1996 zijn we dus weer naar Beerse getogen. Stralend weer en wederom een magere opkomst. Wij moesten daar dus een alternatief voor gaan zoeken. Het ging ons wel aan het hart, want de locatie was werkelijk uniek.

Gelukkig troffen we korte tijd later het Plantsoen in Buren waar wij vanaf 1997 onze meeting zijn gaan houden. Een perfecte locatie, is gebleken. Helaas kunnen wij hier sinds 2002 niet meer terecht doordat de buurtbewoners geklaagd hebben bij de gemeente, gelukkig niet specifiek over ons, maar ieder weekend een beetje overlast wordt je op den duur ook zat. We hebben daar goede meetings gedraaid met werkelijk een topopkomst in 2001 (de laatste keer in Buren!).

In 1999 zijn we voor de meeting eenmalig uitgeweken naar Beekbergen. Ons oud medelid Michael v/d Zalm is daar de trotse eigenaar van een prachtige camping / vakantiepark en heeft zijn lokatie aangeboden. Echter, doordat Michael vaste afspraken heeft met o.a. de gemeente was het niet mogelijk om wagens en caravans bij elkaar te laten staan, waardoor mensen het gevoel kregen niet betrokken te zijn bij de meeting.

Na goed overleg hebben wij destijds besloten toch maar weer voor Buren te gaan. In 2002 zijn we in gemeente Buren, t.w. Kapel-Avezaath geweest voor onze meeting. Een mooie camping met voldoende mogelijkheden voor een groots evenement. Terug naar “het Plantsoen” lijkt inmiddels helemaal onmogelijk geworden. Het is zelfs in het journaal op TV te zien geweest. Wij hebben onze meeting gehouden op de fundamenten van het vroegere kasteel van Anne van Egmond en Willem van Buren! Archeologen wilden deze fundamenten uitgraven en hierdoor werd het veld voor geruime tijd onbruikbaar. Jammer!

Gelukkig hebben wij ons 10-jarig bestaan in America kunnen vieren, hoe toepasselijk wil je het hebben, en hebben wij op deze locatie een flink aantal jaren van de jaarlijkse meeting kunnen genieten.

De laatste  jaren zijn we iedere keer weer welkom op een knusse camping in Boxtel waar wij dit jaar ook ons 20-jarig bestaan van de club zullen gaan vieren.

 

Nog even over de vele vrijwilligers die het bestuur van De Pook bevat. Er zijn door de jaren heen natuurlijk een aantal wisselingen geweest. Het is immers allemaal vrijwilligerswerk en het neemt, zeker bij bepaalde functies, veel tijd in beslag. Wij laten nu niet alle namen de revue passeren, maar zijn erg blij dat er altijd weer een oplossing is gevonden en er inmiddels sinds een aantal jaren een stabiel bestuur is dat zich vol enthousiasme blijft inzetten voor deze mooie club mensen met hun bijzondere wagens.

Zelf nemen wij sinds 2000 niet meer actief deel in het bestuur. Na 7 jaren intensief met de club bezig te zijn geweest, konden we niet met een vasthoudend enthousiasme de kar blijven meetrekken. De opbouw van onze Ford Panel uit 1951 had de nodige tegenslagen (ja, de Chevrolet heeft plaats moeten maken voor een Ford), ons oude huis is aan diverse verbouwingen onderhevig geweest, allebei fulltime bij de baas, familie en vrienden niet verwaarlozen, afijn, de aandacht verslapte en dat hoort niet!

De Pook heeft inmiddels dankzij een aantal enthousiaste leden naast de Nieuwjaars- bijeenkomst met algemene ledenvergadering en het clubweekend een 7-tal leuke evenementen in de agenda staan die allen door initiatief van onze leden tot stand zijn gekomen.


Wij willen een ieder die zich op welke wijze dan ook inzet voor De Pook hartelijk bedanken en kijken uit naar dit feestelijke jaar van het 20-jarig bestaan van deze mooie club.

 

Geldermalsen, januari 2013

Aalbrecht en Brigitte Roza